Udflugt til Karlštejn og glasværk

Privat tur for minimum 4 personer:

Denne private tur fokuserer på glasværket i Nizbor, frokosten og på Karlštejn, og der vil være tid til tur med hestevogn og afslapning/shopping/kaffepause i Karlštejn

Karlštejn og glasværk-turen tager jer på samme dag til et af Tjekkiets fineste glasværker, frokost på et bryggeri og til den imponerende borg Karlštejn.

Ved landsbyen Nizbor ligger en af Tjekkiets ældste glasvirksomheder, hvor traditionen for krystal-produktion strækker sig 300 år tilbage. Bøhmisk krystal fra Tjekkiet er blandt verdens fineste, og håndværkets århundreder lange tradition holdes stolt i hævd. Både i forbindelse med forarbejdning og forædling.

Vi arrangerer vores egen rundvisning, hvor vi både vil se, hvorledes man puster og sliber glas i dag. Rundvisningen er på dansk med egen guide – vi er ikke afhængige af at skulle koble os på en større gruppe. Der er mulighed for at handle til virkeligt fordelagtige priser i butikken på stedet, hvis man ønsker det. Eller drikke en kop kaffe, hvis det passer én bedre.

Undervejs til Karlštejn (der er ikke ret langt fra glasværket) holder vi pause på det gode mikrobryggeri Berounsky Medvěd (Berouns Bjørn), som har godt øl (både lyst og mørkt), der kan smages på stedet og desuden købes med til lave priser. Her spiser vi også frokost.

Karlštejns historie strækker sig tilbage til 1348, hvor selveste Karl d. IV, bøhmisk konge og tysk-romersk kejser, sammen med ærkebiskop Arnost af Pardubice lagde grundstenen.til Karlštejn. Borgen er den vigtigste i landet efter Prags slot. Karlštejn borg blev bygget som et sted til at opbevare de kongelige skatte, bl. a. det hellige romerske imperiums kroningsjuveler. I Karlštejn er kaffe eller en øl og handel med krystal manges ønske, landsbyen er fyldt med krystal til priser langt under Prag niveau. En tur med hestevogn op igennem landsbyen, 12 procent stigning, er også populært. Rundvisninger på borgen er på engelsk eller tysk, på egen hånd – men selve rundvisningen er mest af interesse for de, der er interesseret i særdeles detaljeret historie fra middelalderen. For de øvrige – de fleste – er udsigterne og den imponerende borg selv højdepunktet.

PRAKTISK INFO – PRIVAT TUR

ANTAL DELTAGERE i jeres private gruppe: Minimum 4 og op til 7. Ved færre end 4, spørg om pris

PRIS: 1900 Koruna /€ 80,-) pr. person inkl. entré på glasværket

Datoer: Der arrangeres en privat tur, hvis I er minimum 4 personer, der tager afsted sammen. Dog kun på tirsdage, onsdage, torsdage og fredage, og kun april til oktober. Personligt vil jeg som regel selv kun være til rådighed onsdage, øvrige dage tager mine dygtige dansktalende kolleger over

MAD-DRIKKE: på unikt mikrobryggeri (ikke inkluderet, men billig)

FÆRDSEL: med personvogn (Ford Focus med plads til 4 passagerer) eller minibus med plads til 7 passagerer, til fods, evt. hestevogn

Vedrørende betaling i Danske Kroner: Pga. strenge anti-hvidvaskregler i Danmark er det blevet vanskeligt for tjekkiske banker og vekselkontorer at komme af med danske kontanter, og derfor er veksling af danske kroner blevet besværligt og dyrt i Prag. Jeg kan derfor ikke længere tilbyde at modtage betaling i danske kroner. Der kan betales med tjekkiske Koruna og Euro.

sight seeing 52

Mere om turen til Karlštejn og glasværk

Vi kører 39 km mod sydvest på motorvejen (D5) mod Beroun og Nizbor. Videre til Karlstejn kører vi i naturreservatet Cesky Kras, kendt for bl. a. sommerfugle.

Glasværket Rückl krystal i Nižbor

I landsbyen Nižborligger en af Tjekkiets ældste glasvirksomheder, hvor traditionen for krystal-produktion strækker sig 300 år tilbage.

Bøhmisk krystal fra Tjekkiet er blandt verdens fineste, og håndværkets århundreder lange tradition holdes stolt i hævd. Både i forbindelse med forarbejdning og forædling.

Fordi vi er hyppige gæster på glasværket har de givet os lov til selv at vise gruppen rundt på egen hånd og i eget tempo. Her vil vi både se, hvorledes man puster og sliber glas i dag. Rückl har i dag en moderne produktion, hvor de både vægter tradionerne og har udviklet nye metoder og moderne designs. Det er utroligt fascinerende at følge de dygtige, specialuddannede glaspustere og glasslibere udføre det fine håndværk, og undervejs vil man få stadig større respekt for håndværket.

Vi har til sidst mulighed for at besøge fabriksbutikken. Der vil ikke på nogen måde være et pres for at købe noget som helst, men det kan være interessant at se produkterne, når man også har set fremstillingen.

Undervejs til Karlštejn (der er ikke ret langt fra glasværket) holder vi pause på det gode mikrobryggeri Berounsky Medvěd (Berouns Bjørn), som har godt øl (både lyst og mørkt), der kan smages på stedet og desuden købes med til lave priser.  Her spiser vi frokost. Den er inkluderet i prisen (fra dagens frokostmenukort)

Karlštejn borg og landsby

Karlštejn borg blev bygget som et sted til at opbevare de kongelige skatte, bl.a. det hellige romerske imperiums kroningsjuveler. Karl d. IV havde en stor samling af relikvier, som han også ønskede beskyttet. Finansieringen skyldte Karl d. IV landets sølvminer, hvoraf han ejede 25 %. Borgen skulle også udtrykke det Bøhmiske folks uafhængighed.

Det er i den grad værd at bemærke hele konstruktionen på bakkekammen. Borgen har gennemgået flere ombygninger, senest i slutningen af det 19.årh., hvor der blev renoveret i puritansk, neogotisk stil af Josef Mocker. En stor del står som bygget i højgotikken.

Historie omkring Karlštejn:

Karlštejn betyder Karls borg direkte oversat

Første arkitekt var Mathias af Arras og fra 1352 kom Petr Parler til, ganske som i byggeriet af St.Vitus katedralen. Petr Parler stod også bag Karlsbroen.

Helligkorskapellet har 3000 ædelstene sat ind i væggene, krystaller af veneziansk glas glimter som stjerner i loftet, og gulvet var dækket af ædelstene.

Karl d. IV blev Bøhmisk konge i 1346, siden blev han tysk-romersk kejser. Han blev gift 4 gange. Karl d. IV ønskede at genskabe Karl den Stores tid, derfor d. IV.

Karl d. IV’s sidste kone Eliska fik ophævet et forbud mod kvinder på borgen, som Karl d. IV gennemførte, fordi borgen var et helligt sted, og han ønskede at meditere og filosofere. Eliska forklædte sig som page og kom ind, derefter opgav han sit forbud.

Hussiter-hære belejrede borgen i 22 uger i det 15. årh., svenskerne kom i det 17. årh.

Skovene omkring Karlstjen dækker bølgende bakker langs Berounka floden; de er 300-600 meter høje. Skovene er fredede som nationalpark; det skyldes især de mange fugle, sommerfugle og særlige plantearter.

Turen fra parkeringen op til selve slottet er ret stejl – mange af gæsterne vælger at tage en hestevogn derop og så spadsere ned igen gennem den hyggelige landsby. Det er ikke dyrt, men for egen regning.

Højdepunkter
  • Se det fantastiske håndværk, der kræves for at lave originalt Bøhmisk krystal
  • Lær at se forskel på god og dårlig kvalitet, når du kigger på krystal
  • Spis frokost på unikt og hyggeligt mikrobryggeri
  • Oplev Karlštejn – både borgen og den hyggelige landsby
  • Tag evt. en tur til toppen med hestevogn
Hvad skal du have med?

Gode sko og tøj, der passer til vejret, uanset om det er koldt, varmt, vådt eller noget fjerde.
Medbring gerne noget at drikke, især hvis det er varmt.

Bedste tidspunkt for turen

Den “åbne” tur tilbydes på de nævnte datoer.

På andre datoer er der mulighed for at arrangere en privat tur, hvis I er minimum 4 personer, der tager afsted sammen. Dog kun på tirsdage, onsdage, torsdage og fredage, og kun april til oktober. Send evt. en e-mail til laus@prag-udflugter.dk

Hyppigt stillede spørgsmål

Hvor langt går vi? Det er lidt op til jer selv. Ikke så langt på glasværket. I Karlštejn vælger de fleste at tage med hestevogn op ad de stejle gader til slottet og så slentre roligt ned.

Er turen velegnet til børn? Ja, det er den

Jeg er vegetar/veganer/allergiker/noget tilsvarende: Det er vigtigt, vi får besked på forhånd, hvis der er sådanne hensyn, der skal tages højde for.

Bliv guidet på dansk

Selv om mange danskere taler og forstår engelsk rigtigt godt, så er det mest afslappende og udbytterigt at en udflugt foregår på ens eget modersmål. Man skal kun koncentrere sig om at lytte og tage oplevelserne ind – og har man spørgsmål, er det nu engang nemmest at stille dem på dansk.

Bliv guidet af lokale

Personligt har jeg boet i Prag siden 2007, og mit liv er derfor et ”lokalt” liv med de erfaringer og den viden, som kun en lokal kan have. Det samme gælder for mine dansktalende kolleger (danskere eller dansktalende tjekker), der guider nogle af turene.

Få en personlig oplevelse

Selv om de fleste ture foregår ad samme rute og på samme måde fra gang til gang, så er gæsterne ikke de samme. Og fordi vi lægger vægt på at fortælle i stedet for at gengive et manuskript, vil indholdet altid ”automatisk” blive tilpasset dagens gæster. Og spørgsmål undervejs giver ofte anledning til, at netop dén tur ikke ligner den forrige eller den næste.