I fodsporene på Operation Anthropoid

Har du allerede set Prags seværdigheder og/eller vil du gerne dykke ned i medrivende, bevægende og spændende historier, som ikke er en del af det mest kendte “turistpensum”, så er dette turen for jeres gruppe!

Lad mig tage jer med helt ned i detaljerne i fodsporene på Operation Anthropoid!

Under den tyske besættelse fra 1939-1945 var Tjekkiet et strategisk vigtigt område, og man valgte i september 1941 at sætte den brutale SS-officer Reinhard Heydrich i spidsen for de tyske tropper i landet. Heydrich, som bl. a. var hjernen bag det forfærdelige begreb “Endlösung”, den endelige udslettelse af jøderne, lagde landet i et jerngreb og fik tilnavnet “Bødlen fra Prag”.

I maj 1942 lykkedes det tjekkiske faldskærmstropper, som var trænet i England, at udføre et attentat på ham, og dette blev begyndelsen til en ufattelig menneskejagt, udslettelsen af en hel landsby og til sidst døden for attentatmændene. Aktionen blev planlagt under kodenavnet “Operation Anthropoid”.

Denne tur, der kan tilrettelægges individuelt på alle dage efter aftale, går i fodsporene på de dramatiske begivenheder. Historierne vil blive rullet op for gæsterne, så man kender baggrund og begivenheder – og vi vil besøge flere af de væsentlige steder, hvor begivenhederne udspillede sig.

TID: 9.30 - 16.00 (cirka)

MØDESTED: Jeres adresse i Prag. Bor I udenfor selve Prag vil der være et mindre tillæg for den ekstra kørsel (og køretid), typisk i alt Czk. 500,-

Kan aftales på alle dage, forudsat vi har ledig guide og bil

FÆRDSEL: med personvogn (Ford Focus med plads til max. 4 passagerer) eller minibus med pålads til 7 passagerer, til fods

MAD-DRIKKE: Frokost og forfriskninger for egen regning, men absolut ikke dyrt.

PRIS: I alt Czk. 7.000,- (€ 295) for tur, guidning osv., men ikke inkl. frokost og entré på museet i Lidice.

Vedrørende betaling i Danske Kroner: Pga. strenge anti-hvidvaskregler i Danmark er det blevet vanskeligt for tjekkiske banker og vekselkontorer at komme af med danske kontanter, og derfor er veksling af danske kroner blevet besværligt og dyrt i Prag. Jeg kan derfor ikke længere tilbyde at modtage betaling i danske kroner. Der kan betales med tjekkiske Koruna og Euro.

sight seeing 52

Beskrivelse af turen om Operation Anthropoid

Først kommer vi indenfor i selve den krypt, hvor attentatmændene gemte sig og til sidst mistede livet, så kører vi til det sted i Prag, hvor selve attentatet fandt sted – og herfra følger vi Heydrichs rute til det lille slot, han havde beslaglagt og brugte som privatbolig til sig selv og sin familie. Herefter kører vi til byen Kladno, hvor vi finder en hyggelig restaurant for at spise frokost, og derfra fortsætter vi til det bevægende mindesmærke over landsbyen Lidice, der blev helt udslettet af SS i 1942 – faktisk så grundigt, at man også trykte nye landkort, hvor landsbyen ikke længere fandtes. Vi skal se en kort film på museet og bl. a. også skolefotografens fine billeder af de børn, som 2 uger senere led en krank skæbne og blev gasset i Polen. Der er ikke meget tilbage af landsbyen, men vi ser henrettelsespladsen, skolens og kirkens fundamenter og ikke mindst det rørende kunstværk, hvor alle 82 dræbte børn står og skuer ud over det område, hvor deres hjem engang lå.

Det er en bevægende og spændende dag, hvor vi har mulighed for at gå i dybden med historiske begivenheder, som ikke alle danskere kender så meget til. Vi kommer helt tæt på, og de gæster, som tidligere har været med på turen, har været meget optaget af dagens forløb. Men det er jo en barsk omgang, så inden vi vender tilbage til Prag, plejer vi at tage en forfriskning på en café i den nye landsby, Lidice, som nu ligger ganske tæt på mindesmærket. For både i Tjekkiet og i flere andre lande i verden har man været optaget af, at navnet Lidice til en by netop ikke må forsvinde, men skal bevares og respekteres efter de ugerninger, et brutalt styre begik i 1942.

Jeg synes ikke, turen er egnet for børn – men det er noget, vi evt. kan drøfte, inden I beslutter jer.

Højdepunkter
  • At gå i dybden med en af de vigtigste begivenheder i Tjekkoslovakiet under Den Anden Verdebnskrig
  • At gå indenfor i selve historien i krypten, hvor attentatmændene kæmpede til det sidste
  • At se attentatstedet
  • At besøge det sted, hvor landsbyen Lidice en gang lå
Hvad skal du have med?

Gode sko og tøj, der passer til vejret, uanset om det er koldt, varmt, vådt eller noget fjerde.
Medbring gerne noget at drikke, især hvis det er varmt.

Bedste tidspunkt for turen

Turen kan arrangeres året rundt.

Hyppigt stillede spørgsmål

Hvor langt går vi? Ikke ret langt. Landskabet i Lidice er dog lidt kuperet

Er det en forudsætning, at jeg kender alt til denne del af historien før turen? Nej! Jeg vil fortælle om detaljerne og om operationens betydning, og jeg vil forsøge at gøre det virkeligt og forståeligt

Er turen velegnet til børn? Nej, det synes jeg ikke, den er. Vi kan tale om det i forhold til præcist jeres børn, hvis I er i tvivl

Bliv guidet på dansk

Selv om mange danskere taler og forstår engelsk rigtigt godt, så er det mest afslappende og udbytterigt at en udflugt foregår på ens eget modersmål. Man skal kun koncentrere sig om at lytte og tage oplevelserne ind – og har man spørgsmål, er det nu engang nemmest at stille dem på dansk.

Bliv guidet af lokale

Personligt har jeg boet i Prag siden 2007, og mit liv er derfor et ”lokalt” liv med de erfaringer og den viden, som kun en lokal kan have. Det samme gælder for mine dansktalende kolleger (danskere eller dansktalende tjekker), der guider nogle af turene.

Få en personlig oplevelse

Selv om de fleste ture foregår ad samme rute og på samme måde fra gang til gang, så er gæsterne ikke de samme. Og fordi vi lægger vægt på at fortælle i stedet for at gengive et manuskript, vil indholdet altid ”automatisk” blive tilpasset dagens gæster. Og spørgsmål undervejs giver ofte anledning til, at netop dén tur ikke ligner den forrige eller den næste.