Udflugt til drypstens-hulerne i Koněprusy

Koněprusy drypstenshuler er det største besøg denne dag, men vi oplever også et lille glasværksted og så holder vi pause på et herligt familieejet bryggeri midt på en skrotplads, hvor der foruden virkeligt gode øl også er lækker mad og limonader, alt til priser, der er lavere, end man forestiller sig muligt!

Koněprusy-drypstenshuler ligger i en bakke, der bærer navnet Den Gyldne Hest, vest for Prag. Vi kører først cirka 40 minutter til en landsby i en smal dal, hvor vi besøger et glasværksted og ser dem arbejde. Butikken kan besøges. Derfra har vi blot cirka 30 minutter til indgangen af drypstenshulen. Der er mulighed for forfriskninger, mens vi venter på guiden til det underjordiske. Selve turen tager knapt en time. Vi kan gå oprejst, men skal ind imellem dukke os. I slutningen skal vi op ad en stejl trappe. Hulerne har en næsten konstant temperatur omkring 10 grader, så husk at tage overtøj med.

De cirka 20 millioner år gamle huler, hvor der måske var koralrev i et hav, befinder sig i kalkstenslag, der er flere hundrede millioner år gammelt. Der er tre lag op til 70 meter under jorden og cirka 2 kilometer, hvoraf vi dog kun besøger en del. De blev genopdaget af minearbejdere i 1950 og åbnede for offentligheden i 1959. De såkaldte rosetter, der er 1 million år gamle, er mest berømte, og den største stalagmit anslås at være 100.000 år. Der er fundet spor af stenaldermennesker og gamle dyreknogler, i det 15.århundrede var der falskmøntneri, opdagede man. Hvis du har klaustrofobi, er turen en udfordring

PRIS: 1800 Czk (€ 75) pr. person

DAGE: Mandage i skolernes sommerferie

TID: 9-15:00

FÆRDSEL: med bus/minibus og til fods

MAD-DRIKKE: Mulighed for at købe snacks/drikkevarer undervejs og desuden en god frokost på bryggeriet

Vedrørende betaling i Danske Kroner: Pga. strenge anti-hvidvaskregler i Danmark er det blevet vanskeligt for tjekkiske banker og vekselkontorer at komme af med danske kontanter, og derfor er veksling af danske kroner blevet besværligt og dyrt i Prag. Jeg kan derfor ikke længere tilbyde at modtage betaling i danske kroner. Der kan betales med tjekkiske Koruna og Euro.

sight seeing 52

Men der er mere: vi kører også til ét af de skønneste mikrobryggerier

Berounský medvěd (Berouns Bjørn). Dette er et af vore yndlingsbryggerier og noget, gæsterne altid taler om, hvis vi er så heldige at møde igen.

Mayer-familien åbnede dette charmerende mikrobryggeri i 1998, og beliggenheden inde på en skrotplads, omgivet af gamle kampvogne, gamle jernbanebygninger og den stadig aktive skrotplads, kan ikke undgå at forundre. Men alt er alligevel så fint og velgennemført, og gæstfriheden fejler heller ikke noget.

Træd indenfor i de hyggelige lokaler og sæt jer ved de solide borde. Der bydes typisk på 8 forskellige håndbryggede øl foruden naturligvis også andre drikkevarer. Vi kommer ved frokosttid, og dagens frokostmenu er veltilberedt og overraskende billig. Mad og drikke er for egen regning, men det er bestemt overkommeligt.

Højdepunkter
  • Besøg Koněprusy drypstenshulerne i skønne omgivelser
  • Se kunsthåndværkere arbejde med glas
  • Nyd håndbryggede øl og dejlig frokost til lave priser
Hvad skal du have med?

Gode sko og tøj, der passer til årstiden.
Medbring også ekstra tøj til at modstå kulden i hulerne og gerne noget at drikke, især hvis det er varmt.

Bedste tidspunkt for turen

Turen tilbydes kun på de nævnte datoer.

Hyppigt stillede spørgsmål

Hvor langt går vi? Ikke voldsomt langt, men der er kuperet og desuden trapper.

Er turen velegnet til børn? Ja, i høj grad

Må jeg tage billeder? Ja, gerne

Bliv guidet på dansk

Selv om mange danskere taler og forstår engelsk rigtigt godt, så er det mest afslappende og udbytterigt at en udflugt foregår på ens eget modersmål. Man skal kun koncentrere sig om at lytte og tage oplevelserne ind – og har man spørgsmål, er det nu engang nemmest at stille dem på dansk.

Bliv guidet af lokale

Personligt har jeg boet i Prag siden 2007, og mit liv er derfor et ”lokalt” liv med de erfaringer og den viden, som kun en lokal kan have. Det samme gælder for mine dansktalende kolleger (danskere eller dansktalende tjekker), der guider nogle af turene.

Få en personlig oplevelse

Selv om de fleste ture foregår ad samme rute og på samme måde fra gang til gang, så er gæsterne ikke de samme. Og fordi vi lægger vægt på at fortælle i stedet for at gengive et manuskript, vil indholdet altid ”automatisk” blive tilpasset dagens gæster. Og spørgsmål undervejs giver ofte anledning til, at netop dén tur ikke ligner den forrige eller den næste.