Privat tur til Slotsområdet:

Slots-området, Petřínhøjen og Strahov-klostret

Den private tur kan enten begynde med, at vi tager kabelbanen op på Petřín-højen og derfra går en vidunderligt smuk tur til Strahov – eller vi kan i stedet tage sporvogn til Strahov-klostret, som har nogle af verdens flotteste bibliotekssale. Lige overfor ligger et mikrobryggeri med fabelagtige øl.

Herefter slentrer vi til selve slotsområdet, hvor vi også kigger indenfor i katedralen, inden vi roligt går ned ad højen igen gennem de royale vinmarker, der blev grundlagt i 906.

TID: Efter aftale. KUN som privat tur. Varer typisk ca. 4 timer. Turen tilbydes året rundt, uanset sæson.

Kan aftales på alle dage. Jeg er som regel selv kun til rådighed onsdage og torsdage, øvrige dage tager mine dygtige dansktalende kolleger over.

FÆRDSEL: Til fods og med kabelbane + evt. sporvogn

MAD-DRIKKE: F. eks. pause på mikrobryggeri – ikke inkluderet

PRIS: 4.000 koruna (€ 175) for hele gruppen (op til 8 personer). Der bliver brug for billet til kabelbanen (for egen regning) og der kan være entré til f.eks. Strahov klostret

Vedrørende betaling i Danske Kroner: Pga. strenge anti-hvidvaskregler i Danmark er det blevet vanskeligt for tjekkiske banker og vekselkontorer at komme af med danske kontanter, og derfor er veksling af danske kroner blevet besværligt og dyrt i Prag. Jeg kan derfor ikke længere tilbyde at modtage betaling i danske kroner. Der kan betales med tjekkiske Koruna og Euro.

sight seeing 52

Beskrivelse af turen til Slotsområdet, Petřínhøjen og Strahovklostret

Da det er en individuel tur, kan vi drøfte ruten.

Men vi kan f.eks. starte med at tage sporvogn over floden og her skifte til kabelbanen, som kører os op på Petřín højen. Her spadserer vi en lille tur, og der er mulighed for at komme op i tårnet (entré).

Den videre tur passerer nogle af Prags smukkeste udsigter på vejen til Strahov klostret. Seværdigheden her er biblioteket, som er enestående smukt og absolut et besøg værd (entré). Hvis der er stemning for det, kan vi skylle “biblioteksstøvet” af os med en øl på klostrets mikrobryggeri lige overfor.

Herfra går vi bl.a. forbi Loreta-helligdommen, hvor I vil få den tragiske historie om Prags skæggede dame. Vi passerer flere fantastiske bygninger, inden vi kommer til indgangen til slotsområdet. Der er fri entré, men nogle gange må vi væbne os med tålmodighed, da sikkerhedstjekket kan skabe køer. Det er min erfaring, at hvis vi undgår tidlig morgen og klokken 12 (det store vagtskifte), er køerne til at overse.

Vi går gennem slotsområdet, hvor vi bl.a. kigger indenfor i Tjekkiets største katedral (opført fra 1344-1929) I 3. gård er der også indgang til præsidentens kontorer. Han hedder i dag Miloš Zeman. Vaclav Havel var præsident tidligere, først som tjekkoslovakisk – og efter 1993 – som tjekkisk præsident. Den sidste kommunistiske præsident hed Husak. Her regerede også den frygtindgydende Heydrich i Nazi-tiden, den mægtige Masarýk under den første republik og indtil 1918 østrig-ungarske kejsere. Bag katedralen står den fine, lyse St.Georgs kirke med barok facade på en ellers romansk bygning.

Slottets historie spænder over de sidste 11 århundreder. Alle perioderne siden slottets grundlæggelse kan spores i arkitekturen. Den smukke St. Georgs basilika er romansk, bygget af italienske arkitekter i 1142. St. Vitus katedralen blev bygget fra 1344 i højgotisk stil. Den rige sengotiske stil imponerer i Vladislav-salens loft, den er 63 meter lang og 18 meter høj. Belvedere, sommerslottet i parken, er et af landets smukkeste ekspempler på renaissance. Mathias-porten og facaden på St. Georg er barokke, ligesom toppen af det højeste tårn på katedralen, 80 meter oppe.

Vi går videre langs Lobkowicz palæet til Dalibortårnet og den gamle slotstrappe – men i stedet for at følge strømmen går vi nogle skridt til venstre og slentrer gennem de royale vinmarker, før vi til sidst slutter i Mala Strana med gode offentlige transportmuligheder, hvis ikke gruppen foretrækker at spise frokost – eller at gå videre ad Karlsbroen.

Højdepunkter
  • En tur med Prags kabelbane
  • Petřínhøjen med smuk rosenhave og mulighed for at komme op i det lille “Eiffeltårn”
  • Nogle af Prags smukkeste udsigter
  • Et besøg på et af verdens smukkeste biblioteker
  • Mulighed for pitstop med håndbrygget øl
  • Tur gennem slotsområdet
Hvad skal du have med?

Tøj og sko, der passer til årstiden – og i varmt vejr meget gerne noget at drikke

Bedste tidspunkt for turen

Turen kan arrangeres året rundt.

Hyppigt stillede spørgsmål

Hvor langt går vi? Vores skridttæller plejer at nå op på ca. 10.000 skridt

Kommer vi indenfor i alle salene på slottet? Nej, det ville være en helt anden og langt dyrere tur – men vi plejer normalt at kunne komme indenfor i katedralen.

Er turen velegnet til børn? Ikke små børn. Større børn vol måske finde det interessant

Bliv guidet på dansk

Selv om mange danskere taler og forstår engelsk rigtigt godt, så er det mest afslappende og udbytterigt at en udflugt foregår på ens eget modersmål. Man skal kun koncentrere sig om at lytte og tage oplevelserne ind – og har man spørgsmål, er det nu engang nemmest at stille dem på dansk.

Bliv guidet af lokale

Personligt har jeg boet i Prag siden 2007, og mit liv er derfor et ”lokalt” liv med de erfaringer og den viden, som kun en lokal kan have. Det samme gælder for mine dansktalende kolleger (danskere eller dansktalende tjekker), der guider nogle af turene.

Få en personlig oplevelse

Selv om de fleste ture foregår ad samme rute og på samme måde fra gang til gang, så er gæsterne ikke de samme. Og fordi vi lægger vægt på at fortælle i stedet for at gengive et manuskript, vil indholdet altid ”automatisk” blive tilpasset dagens gæster. Og spørgsmål undervejs giver ofte anledning til, at netop dén tur ikke ligner den forrige eller den næste.