Udflugt til Kutna Hora og Benkirken

Vi kører først til Sedlec udenfor Kutna Hora, hvor vi skal se det meget særprægede knoglekapel, der er udsmykket med tusindvis af menneskelige skeletdele. Derefter går turen videre til centrum af den spændende middelalderby, Kutna Hora, bl.a. kendt for sin store sølvminedrift. Vi besøger den smukke Sankt Barbara Katedral og spadserer sammen videre ad en balustrade med smukke udsigter. Vi vejleder om gode restauranter til frokost, men frokosten er ikke inkluderet i prisen. Efter maden har man mulighed for en hyggelig spadseretur i byen. 

TID: 9-15

MØDESTED: Café Tramvaj

DAGE: 25.marts, tirsdage i sommerferien samt 15.oktober

DAGE: Kan evt. bestilles som privat tur. Den private tur kan bestilles på individuelle tidspunkter og med direkte afhentning, hvis man er minimum 4 personer, der tilmelder sig samlet. Jeg er som regel selv kun til rådighed onsdage, øvrige dage tager mine dygtige dansktalende kolleger over.

PRIS: 2000 Koruna (€ 84) inkl. entréer, men eksklusiv frokost

MAD-DRIKKE: frokost og drikkevarer er ikke inkluderet

Vedrørende betaling i Danske Kroner: Pga. strenge anti-hvidvaskregler i Danmark er det blevet vanskeligt for tjekkiske banker og vekselkontorer at komme af med danske kontanter, og derfor er veksling af danske kroner blevet besværligt og dyrt i Prag. Jeg kan derfor ikke længere tilbyde at modtage betaling i danske kroner. Der kan betales med tjekkiske Koruna og Euro.

sight seeing 52

Mere om turen til Kutna Hora og Benkirken

Kutna Hora tur har været et ønske for mange af vores gæster i flere år. 

Kutna Hora ligger lidt over en times kørsel fra Prag. Vores tur inkluderer det berømte knoglekapel i forstaden Sedlec. Vi skal også besøge den rige gotiske Skt. Barbara domkirke og have tid i byen til f.eks. frokost. Kutna Hora blev rig og berømt for sine sølvminer, derfor var den også i perioder kongelig residens.

Kutna Hora er fredet af Unesco som en del af Verdens kulturarv. Unesco begrundede optagelsen af Kutna Hora på den vigtige liste med at: Skt.Barbara domkirken og Jomfru Maria Himmelfarts domkirke påvirkede arkitekturen i Centraleuropa. Disse mesterværker i byen udgør i dag dele af en velbevaret middelalderlig bystruktur med nogle specielt fine private huse.

Vi  ankommer fra Prag til Kostnice, som betyder benhus. Knoglekapellet eller benkirken, som Kostnice kaldes, ligger i Sedlec forstaden til Kutna Hora. Her ligger også Jomfru Maria Himmelfarts kirke, som vi kun får tid til at beundre udefra. De fleste er så fascinerede af knogler og kranier, at vi her ikke når mere. Entré til kapellet er selvfølgelig inkluderet i prisen.

Knoglekapellet er en særpræget, men spændende oplevelse. Træskæreren František Rint udsmykkede i 1870 kapellet med skeletterne fra 40.000 mennesker. Her findes for eksempel Schwarzenberg familiens våbenskjold i knogler, store pyramideformede monstranser og en lysekrone, som efter sigende indeholder alle knogler fra et skelet. Det er en forunderlig oplevelse at stå midt imellem de mange knogler. Kostnice, som vi her forlader, er lille og bizart, Skt. Barbara er modsætningen, kæmpestor og himmelstræbende.

Vi kører en kort tur videre til netop Skt. Barbara domkirken. Denne enorme gotiske domkirke, som troner over Vrchlice-floden, blev faktisk bygget for borgernes egne penge. Det var sølvminerne i Kutna Hora, som gav rigdommen, derfor blev domkirken opkaldt efter minearbejdernes skytshelgen Barbara. Her er entré også inkluderer i prisen.

Grundstenen til Barbara blev lagt i 1388 af Parler-familien (Skt. Vitus og Karlsbroen i Prag m.m.). Hussitterkrigene standsede byggeriet før hvælvingerne. Den lokale arkitekt Rejsek lavede vinduerne og endelig arbejde en Benedikt Reit her. Loftshvælvingerne blev færdige omkring 1550. Den ene facade og det nuværende smukke tag blev bygget fra 1884-1905, det ses i de nygotiske detaljer.

Efter besøget i Sankt Barbara kirken fortsætter vi forbi et tidligere kollegie  for Jesuitter, vinstokke og en balustrade med skønne udsigter over byen.

Højdepunkter
  • Benkirken er helt unik – man forstår det først helt, når man oplever det
  • Besøg den spændende katedral i Kutna Hora
  • Se den UNESCO-fredede by med vinmarker i centrum
Hvad skal du have med?

Gode sko og tøj, der passer til vejret, uanset om det er koldt, varmt, vådt eller noget fjerde.
Medbring gerne noget at drikke, især hvis det er varmt.

Hyppigt stillede spørgsmål

Hvor langt går vi? I Kutna Hora går vi omkring 1 km. før frokostpausen, og lige så lang efter. Der er brosten og lidt ujævne gader

Er turen velegnet til børn? Ja, det er den, hvis ikke de er alt for unge. Knoglekirken kan så virke overvældende

Bliv guidet på dansk

Selv om mange danskere taler og forstår engelsk rigtigt godt, så er det mest afslappende og udbytterigt at en udflugt foregår på ens eget modersmål. Man skal kun koncentrere sig om at lytte og tage oplevelserne ind – og har man spørgsmål, er det nu engang nemmest at stille dem på dansk.

Bliv guidet af lokale

Personligt har jeg boet i Prag siden 2007, og mit liv er derfor et ”lokalt” liv med de erfaringer og den viden, som kun en lokal kan have. Det samme gælder for mine dansktalende kolleger (danskere eller dansktalende tjekker), der guider nogle af turene.

Få en personlig oplevelse

Selv om de fleste ture foregår ad samme rute og på samme måde fra gang til gang, så er gæsterne ikke de samme. Og fordi vi lægger vægt på at fortælle i stedet for at gengive et manuskript, vil indholdet altid ”automatisk” blive tilpasset dagens gæster. Og spørgsmål undervejs giver ofte anledning til, at netop dén tur ikke ligner den forrige eller den næste.