Sejltur på Moldau

En Sejltur på Moldau er en af vores allermest populære ture, og flodturen er en sand Prag-klassiker! Den dansktalende guide fortæller om detaljerne!

Vi mødes på Václavské náměstí (Wenzelspladsen) og kører sammen i sporvogn.

En sejltur på Moldau (Vltava på tjekkisk) er en afslappet måde at se Prag fra andre, smukke vinkler. Vores sejltur varer 2 timer. Vi sejler igennem byen, mod strømmen på udturen. Sejlturen falder tidsmæssigt ofte før eller sammen med solnedgangen. Derfor kan vi på udturen se meget i dagslys og på turen tilbage, med strømmen, kan vi til gengæld se en belyst by.

Der er fri adgang til buffeten, så snart vi sejler. Først smager vi på en velkomstskænk. Øvrige drikkevarer er for egen regning.

I efteråret er der en enkelt uge, hvor vi ikke kan passere sluserne pga. rensning, i stedet sejler vi så med strømmen mod det nordlige Prag.

PRIS: 1200 Koruna (€ 50) pr. person. (Efterfølgende vinsmagning ekstra 1000 Koruna / € 40)

DAGE: Hver lørdag i påske-, sommer- og efterårsferie

TID: 17.00-20.00 (efterfølgende vinsmagning 20-22.00)

FÆRDSEL: med sporvogn og flodbåd

MAD-DRIKKE: buffet med i prisen, drikkevarer for egen regning

Mulighed for efterfølgende Vinsmagning på unik vinstue

Vedrørende betaling i Danske Kroner: Pga. strenge anti-hvidvaskregler i Danmark er det blevet vanskeligt for tjekkiske banker og vekselkontorer at komme af med danske kontanter, og derfor er veksling af danske kroner blevet besværligt og dyrt i Prag. Jeg kan derfor ikke længere tilbyde at modtage betaling i danske kroner. Der kan betales med tjekkiske Koruna og Euro.

sight seeing 52

Mere om Sejltur på Moldau i Prag

Vi følges ad fra mødestedet til kajen, hvor vi går ombord.

Der er fri adgang til buffeten, så snart vi starter på vores flodtur. Først smager vi på en velkomstskænk. Øvrige drikkevarer er for egen regning. Vi slutter, hvor vi lagde fra, ved Na Frantisku kajen. 

Sejlturen falder tidsmæssigt ofte før eller sammen med solnedgangen. Derfor kan vi på udturen se meget i dagslys og på turen tilbage, med strømmen, kan vi til gengæld se en belyst by. Guiden vil give jer fred til at spise på udturen og fortælle mere om udsigterne på vejen tilbage. Flodturen på Moldau er for mange gæster lige så vigtig for hyggen som for historie og bygninger.

Nær Karlsbroen fandtes omkring 800 et vadested. Her har historikerne bevist, at Prags gamle by opstod. Der var livlig trafik af handelskaravaner (øst-vest), vigtigst en saltrute der gik mod vest. Det gav omsætning til købmænd og det endte som en bydannelse.

Vi har fra begyndelsen udsigt til Letna-parken og metronomen, Agnes-klostret og industriministeriet. Vi passerer Josefov, det jødiske kvarter og statsministeriet. Hen imod Karlsbroen har vi udsigt til den gamle bys centrale dele og Lillesiden. På bakken troner Prags slot eller ”borg”, som det oprindelig var.

Længere mod syd vil vi se det Dansende Hus, Fred og Ginger, Prags mest omdiskuterede moderne hus. Det er fra 1995. Vi får Smichov, Prag 5 i sigte med bryggeriet Staropramens skorsten og endelig den stejle klippe med Vysehrad borgen. Nationalteatret ser vi nær sluseløbet og Børnenes- og Skarpskytternes øer.  ”Libuše” hed urpremiereoperaen i 1883 på teatret, skrevet af Bedřich Smetana.

Vyšehrad er rammen om en række af de tjekkiske nationale myter. Bedst kendt er netop prinsesse Libuše, hun siges at have spået Prags grundlæggelse, have været hård og smidt bejlere i floden fra klippen her og til sidst at have giftet sig med bonden Přemyslid. Slavín, den ”nationale kirkegård”, på Vyšehrad -borgen er et helt unikt sted med overdådige Art Nouveau-gravsteder.

Fotografering er bedst på dækket, hvor glasset fra vinduerne ikke kan reflektere. Her finder rygerne også plads. I sluseløbet, hvor båden henholdsvis hæves og sænkes 3-4 meter, er udsigten bedst fra dækket. Smichov-slusen passerer vi både ud og hjem. En tur igennem en sluse er en spændende detalje, hvis man ikke har oplevet det før – og indgår i vores flodtur i Prag.

Båden går til kaj samme sted, hvor vi lagde fra, efter cirka 2 timer. Så slutter vores tur. Vi anbefaler gerne steder at fortsætte.

Vltava Moldau er Tjekkiets længste flod, 440 km fra sit udspring i Šumava-skovene på grænsen til Østrig. Cirka 40km nord for Prag løber Vltava ud i Elben, som på Tjekkiet hedder Labe, den fortsætter til Sachsen og Dresden. Vandstanden i Vltava skifter meget med sæsonerne for snesmeltning og regn. De værste oversvømmelser i 100 år hærgede landet i 2002.

D.12. august 2002 steg vandet over alle bredder. Vandgennemstrømningen var nogle dage over 6000 m³ i sekundet, normalen i Prag er mellem 100 og 150 m³. Titusindvis af mennesker måtte evakueres, overalt langs floden hærgede vandet, også den danske ambassade stod under vand. Det varede lidt mere end en uge. Vltavas løb gennem Prag er ca. 31 km langt. Floden er mellem 40 og 330 m bred. Der er 10 øer i floden inden for bygrænsen og 11 broer, samt flere små færger.

Højdepunkter
  • Oplev Prag fra flodens perspektiv
  • Se de smukke bygninger smagfuldt belyst
  • Sejl gennem en sluse
  • Få fortællinger om byen fra din dansktalende guide.
  • Aftensmaden er inkluderet
  • Få svar på dine spørgsmål.
Hvad skal du have med?

Gode sko og tøj, der passer til vejret, uanset om det er koldt, varmt, vådt eller noget fjerde. Du kan selv bestemme, om du vil være ude eller inde.

Bedste tidspunkt for turen

Turen tilbydes på de nævnte datoer.

På andre datoer er der mulighed for at arrangere en privat tur, hvis I er minimum 4 personer, der tager afsted sammen. Send evt. en e-mail til laus@prag-udflugter.dk

Hyppigt stillede sprgsmål

Hvor langt går vi? Ikke ret langt.

Er turen velegnet til børn? Ja, helt bestemt

Jeg er vegetar/veganer/allergiker/noget tilsvarende: Det er vigtigt, vi får besked på forhånd, hvis der er sådanne hensyn, der skal tages højde for.

Jeg bliver nemt søsyg – er det et problem? Vi har aldrig haft gæster med, som er blevet søsyge undervejs.

Bliv guidet på dansk

Selv om mange danskere taler og forstår engelsk rigtigt godt, så er det mest afslappende og udbytterigt at en udflugt foregår på ens eget modersmål. Man skal kun koncentrere sig om at lytte og tage oplevelserne ind – og har man spørgsmål, er det nu engang nemmest at stille dem på dansk.

Bliv guidet af lokale

Personligt har jeg boet i Prag siden 2007, og mit liv er derfor et ”lokalt” liv med de erfaringer og den viden, som kun en lokal kan have. Det samme gælder for mine dansktalende kolleger (danskere eller dansktalende tjekker), der guider nogle af turene.

Få en personlig oplevelse

Selv om de fleste ture foregår ad samme rute og på samme måde fra gang til gang, så er gæsterne ikke de samme. Og fordi vi lægger vægt på at fortælle i stedet for at gengive et manuskript, vil indholdet altid ”automatisk” blive tilpasset dagens gæster. Og spørgsmål undervejs giver ofte anledning til, at netop dén tur ikke ligner den forrige eller den næste.