Seværdigheder i Prag
Hvad skal jeg se i Prag?
Nedenstående hører til de mest spændende seværdigheder i Prag, og de vil være Prag Udflugters anbefaling til de interesserede.
Du kan besøge seværdighederne på egen hånd. Men vi anbefaler alligevel alle – især nye gæster i Prag – at deltage i en af vore byvandringer eller måske endnu bedre at bestille en privat byvandring. Det er ikke dyrt, og du får byen “lukket op” på en måde, som er vanskelig at gennemføre selv.
Book dine udflugter både i selve Prag og ture ud af byen gennem Prag Udflugter allerede hjemmefra, det vil du ikke fortryde! Men nedenfor finder du også gode idéer til at opleve Prag på egen hånd.
Prags Borg – Prags Slot
Den imponerende borg på højen, synlig fra de fleste steder i byen på grund af sin størrelse og beliggenhed, er absolut et besøg værd. Området er virkelig stort – Prags slot er det største slotskompleks i Europa. De første bebyggelser i området er helt tilbage fra omkring 870, men de findes ikke mere, og nu er de ældste dele fra det 10. århundrede, bl.a. Sankt Georgskirken i romansk stil. Mest imponerende er den store Skt. Vitus Katedral (Katedrála svatého Víta). Byggeriet af katedralen blev påbegyndt i 1344, og der blev bygget i flere omgange, således at den endelige indvielse først fandt sted i 1929.
De andre dele af slotsområdet er naturligvis også spændende at udforske og de mange forskellige stilarter gør oplevelsen varieret. Oprindeligt var området befæstet som borg, men i 1700-tallet blev det åbnet op, og derefter kom det til at fungere som slot.
Man bør sætte god tid af til at udforske slottet, den gyldne gade, de mange smukke haver og så videre. Man kan gøre det på egen hånd – gerne med en god guidebog ved hånden – eller man kan bestille en Privat tur til Slots-området, Petřínhøjen og Strahov-klostret
Karlsbroen
Man kan ikke sige Prag uden også at sige Karlsbroen, den bedst kendte seværdighed i byen. Den smukke og atmosfærefyldte bro i gotisk stil blev bygget på initiativ af Karl IV som en erstatning for den tidligere stenbro på samme sted, Judith Broen, der styrtede sammen ved en oversvømmelse i 1342. Grundstenen blev lagt i 1357 d. 9/7 klokken 5.31 om morgenen. Da havde man regnet ud, at planeterne skulle stå ideelt, og desuden læses tallene ens forfra og bagfra, når de stilles op således: 1 3 5 7 9 7 5 3 1. Det skulle betyde evigt held for broen, og selv om den har været beskadiget flere gange under oversvømmelser, står den der endnu mere end 665 år senere.
Man kan komme op i de to smukke brotårne (mest interessant på Staré Město –siden mod øst). De 30 statuer og helgenfigurer på broen er kommet til senere end selve broen og stammer primært fra slutningen af det 17. og starten af det 18. århundrede. Læg især mærke til statuen af Skt. Johannes af Nepomuk, nr. 8 på højre side, når man kommer fra Staré Město (Den Gamle bydel). Han er en af Tjekkiets vigtigste helgener, og han blev dræbt på Karlsbroen – han blev smidt i en sæk og kastet i vandet, fordi han ikke ville afsløre dronning Johannes skriftemål. Hans statue er forbundet med stor overtro. Der er to relieffer på fronten, og hvis man rører dem, får man henholdsvis syndsforladelse (relieffet til venstre) og man kommer tilbage til Prag (relieffet til højre).
Broen har været åben for kørende trafik indtil 1965, hvor en restaurering (som varede indtil 1978) blandt andet gav den sin nuværende brolagte overflade. Nu er broen først og fremmest den smukkeste adgang mellem de to bydele Staré Město og Malá Strana, og de mange turister kan nyde de handlende og optrædende samt den fantastiske udsigt til bl.a. Skt. Vitus Katedralen i Prags Slotsområde.
Vores byvandring slutter ved Karlsbroen.
Den Gamle Rådhusplads – Staroměstské náměstí
Den centrale plads i Prags gamle historiske bydel. Pladsen, som oprindeligt var marked, er omkranset af smukke og velbevarede huse i bl.a. barok stil, men mest imponerende er måske Kinsky palæet i Rokoko stil med Kinsky familiens smukke våbenskjold midt på bygningen. På Den gamle rådhusplads finder man desuden det kendte astronomiske ur (Orloj), måske Prags allermest fotograferede seværdighed. Det astronomiske ur viser bl.a. planeternes stilling på ethvert tidspunkt, og hver time følger tusindvis af mennesker sceneriet, når uret slår. Så bevæger figurerne på facaden sig, og to porte åbnes. Bagved portene kommer de 12 apostle til syne. Det hele slutter med, at hanen galer, og publikum klapper begejstret.
Det er muligt at komme op i rådhustårnet, hvilket anbefales til de, der ikke har højdeskræk.
På Staroměstské náměstí finder man bl.a. også en statue af Jan Hus, Tjekkiets store reformator, som blev brændt som kætter på bålet i 1415. Man kan se mindesmærkerne om de 27 stormænd, der blev torteret og halshugget på pladsen i 1621, og endelig kan man også besøge Týn kirken, hvor den store danske astronom Tycho Brahe ligger begravet.
Et besøg på Den Gamle Rådhusplads (Staromestske Namesti) indgår i vores byrundtur og i en privat byvandring.
Petřin-højen
Her kan man besøge „Mini-Eiffeltårnet“ og more sig i spejlkabinettet lige derved. Tag en sporvogn til stoppestedet „Ujezd“. Tag trappen et lille stykke op, og hold til højre. Man kommer nu til den lille kabelbane, som man skal med op ad højen. De dagsbilletter og 3-døgnsbilletter til Prags transportsystem gælder også her. Ellers skal du køæbe en særskilt billet. Man skal med helt op. Herefter går man helt op til toppen, hvor man finder det lille Eiffeltårn. Det er „kun“ ca. 60 meter højt, men da det ligger på en høj, er dets top lige så højt oppe som originalen i Paris – denne udgave er indviet 2 år senere end originalen. Turen op i tårnet foregår til fods ad 299 trin, men udsigten er fantastisk. Man kan dog mod ekstra betaling få lov til at tage elevatoren. Måske ikke noget for mennesker med højdeskræk, tårnets konstruktion gør, at det bevæger sig i blæsevejr.
Efter turen op i tårnet kan man slappe af med en is og en forfriskning, inden man besøger spejlkabinettet i den anden lille borglignende bygning på plateauet. Det er særdeles underholdende!
Book en privat tur til Slots-området, Petřínhøjen og Strahov-klostret
Skt. Nikolaj Kirken (Kostel Sv. Mikuláše), Malostranské náměstí
Der er to kirker i Prag, som hedder Skt. Nikolaj Kirken. De er bygget på stort set samme tid og er tegnet af samme arkitekt. Den smukkeste af dem finder man på Lillesiden (Malá Strana), på Malostranské náměstí. Efter min mening er denne kirke så imponerende, at skal man kun se én kirke i Prag indefra – så skal det være den. Kirken er opført i 1704-55 af de to berømte arkitekter Dientzenhofer, som var far og søn. Indgangen ligger på bagsiden, og man betaler entré for at komme ind og se bl.a. den utroligt imponerende kuppel, det overlæssede barok-interiør og de mange lyserøde marmoreringer.
Loreta
Loreta ligger i Hradčany (Slots distriktet). Dette bygningskompleks har siden 1626 været et af Bøhmens vigtigste valfartssteder, især på grund af Casa Santa, en kopi af det hus, man mener var Jomfru Marias.
Loretas barokfacade er fra 1720’erne og blev tilføjet af Dienzenhoferne efter en bestilling af Ferdinand II. Facadens store klokketårn rummer 27 klokker. Det stammer fra 1694 og kan høres hver hele time. Det er berømt for at være Prags smukkeste klokkespil, så man bør bestemt lægge vejen forbi omkring timeslaget.
Loretas storslåede hovedportal omfatter statuer af Skt. Josef og Johannes Døberen. Portalen fører til det kloster, som fra 1600-årene husede de pilgrimme, der besøgte helligdommen. I klostergården finder man Casa Santa, der er dækket af stukfigurer med bibelske scener og relieffer, som beskriver Jomfru Marias liv. På den anden side af klostermuren står Kristi Fødselskirke (Kostel narozeni Páne), der også er bygget af Dienzenhoferne. Kirkerummet er for folk med stærke nerver, for her finder man foruden en stor mængde helgenrelikvier også de påklædte skeletter af to helgener. Der er endvidere mange malerier af martyrer, f.eks. Den Hellige Agathe (som bærer sine afskårne bryster på en tallerken) og den hellige Starosta, afbilledet som Den Skæggede Dame. Denne historie får du selvfølgelig på en privat tur til Slots-området, Petřínhøjen og Strahov-klostret
Den jødiske bydel i Prag, Josefov
Midt i den gamle bydel, Staré Město, finder man den jødiske Ghetto, Josefov. Ordet ”ghetto” skal tages meget bogstaveligt, for i flere århundreder var jøderne forpligtet til at bosætte sig i netop dette område, som var afgrænset fra resten af byen med mure, og som var lukket om natten. Det var en selvstændig bydel med egen borgmester men også med færre borgerrettigheder end i resten af Prag, og da man i 1500-tallet hævede størstedelen af Stare Mesto for at beskytte mod oversvømmelser, sprang man den jødiske ghetto over. I 1781, under Kejser Josef II, fik jøderne imidlertid samme rettigheder som de øvrige borgere i Prag, og derfor blev den jødiske bydel senere opkaldt efter ham og kom til at hedde Josefov.
Under Den Anden Verdenskrig bestemte Adolf Hitler, at Josefov skulle være ”Museum Over En Uddød Race”, når alle jøder var udryddet. Derfor blev krigsbytte fra jødiske hellige steder i resten af Europa fragtet dertil. Josefov råder i dag over verdens største samlinger af jødiske kulturgenstande.
Der er ikke så meget tilbage af de oprindelige huse, men der er 6 synagoger og måske allermest kendt Prags jødiske kirkegård. Det var den eneste jødiske gravplads, og derfor var området ikke stort nok. Man var nødt til at arbejde i lag, og hvor den jødiske kirkegård i Prag er højest, er der 12 lag.
Området fungerer nu først og fremmest som museum, og et besøg giver et gribende indblik i de tjekkiske jøders historie. F. eks. kan man i Pinkas Synagogen læse navnene på de 77.297 ofre for nazisternes terror under Den Anden Verdenskrig. I Klaus synagogen finder man udstillinger af bl.a. børnetegninger fra Theresienstadt (Terezin), den tyske koncentrationslejr, som lå nord for Prag. Børnetegningerne viser hverdagsliv fra lejren. På tegningerne står barnets navn, fødselsdag – og dødsdag. For børn overlevede ikke opholdet i Theresienstadt.
Både vores byrundtur og en privat byvandring går igennem Josefov.
Strahov Klostret
Strahov Klostret er igen i funktion som kloster – men også som museum. Klostret blev grundlagt i 1140, og det rummede i 1700-tallet Bøhmens største bogsamling. Biblioteket, som nu er 800 år gammelt, findes i klostrets teologiske og filosofiske sale, og det er helt bestemt Strahovs vigtigste seværdighed. Den Filosofiske Sal (Filosofický sál) er et imponerende eksempel på barokt interiør med smukke reoler i valnøddetræ, læderindbundne bøger og fantastiske malerier på det hvælvede loft. Den Teologiske Sal (Teologický sál) er lidt mindre og mere intim. Her er der stukindrammede vægmalerier udført af en af munkene og nogle interessante astronomiske globusser fra 1600-tallet. Også klosterkirken er et besøg værd. Det er en rigt udsmykket barokbygning fra 1750’erne. Indvendigt er kirken lys og luftig. Især loftet er bemærkelsesværdigt med malerier fra Den Hellige Norberts liv.
Fra klosterhaven er der en dejlig udsigt over Prag. På den anden side af den plads, hvor klostret ligger, finder man i øvrigt et rigtigt godt mikrobryggeri, hvor man f.eks. kan nyde sin frokost sammen med en håndbrygget tjekkisk øl – der er både lyse og mørke øltyper.
Book en privat tur til Slots-området, Petřínhøjen og Strahov-klostret
Obecní Dùm (Folkets Hus), på Náměstí Republiky
Obecní Dùm (Folkets Hus) er bygget fra 1905-11 i Jugend stil. Huset bruges bl.a. til udstillinger og klassiske koncerter, men også til mødelokaler, private fester etc. Det var fra denne bygning, den første tjekkiske republik blev udråbt d. 28/10 1918 af Thomas Masaryk – og det er derfor, den tilstødende plads hedder Namesti Republiky.
Her i Obecni Dum skal man ind! Man kan ikke frit komme omkring i hele huset, men man bør bl.a. tage trappen ned i underetagen og nyde de smukke kakler og dekorationer på væggene. Det er bl.a. den kendte tjekkiske kunstner Alfons Mucha, som står for udsmykningen. Tag også lige et kig ind i den store restaurant i kælderetagen (Plzenska Restaurace). Den er utroligt smuk og spændende – men ikke specielt anbefalelsesværdig som spisested. Til højre for restauranten ligger en cocktail-bar, som i stil og indretning bestemt også skiller sig ud fra gennemsnittet! Den hedder ”Americký Bar” (Den Amerikanske Bar) og minder fuldstændig om en tidslomme fra New York fra starten af det 20. århundrede. I stueetagen, ved indgangen, ligger på den ene side en meget smuk restaurant, som har et spisekort med inspiration fra Tjekkiets storhedstid i ”Den Første Republik” (1918-38), og på den anden side en lige så smuk café, hvor man passende kan afslutte besøget med kaffe og kage i de imponerende omgivelser. Hvis man gerne vil opleve en klassisk koncert af høj kvalitet, er det en god idé at bestille billet her i huset, men sørg for, at det er i den store Smetana-sal. Både fordi salen i sig selv er en oplevelse, men også fordi det er her, det bedste orkester hører hjemme.
Der er daglige rundvisninger i huset. Anbefales.
Václavské náměstí (Wenzelspladsen)
Václavské náměstí er ubestridt Prags hovedstrøg! Her ligger kasinoer, hoteller og store butikker side om side, og der er nok at kigge på. Bliv i første omgang på venstre side af vejen, mens I slentrer op mod den imponerende bygning i den anden ende af pladsen, Nationalmuseet. Undervejs passeres endnu en perle i jugendstil, nemlig Grand Hotel Evropa. For enden af Václavské náměstí finder man Nationalmuseet (Národni Muzeum). Stilen er neo-renæssance, og huset er bygget i 1885-91. Det kan godt betale sig at betale entré for bare at få lov til at komme omkring og beundre den smukke bygning indefra. Bl.a. lofterne er imponerende flotte. Man bør under alle omstændigheder stikke hovedet ind og smugkigge lidt – hvis man spørger pænt, kan man godt få lov til at gå helt hen til den store, brede trappe og her få et godt indtryk af den fantastiske bygning. Udenfor museet står man på stor trappe, hvorfra man har et perfekt overblik over hele Václavské Namesti.
Václavské náměstí indgår i vores byrundtur og i en privat byvandring.
Vinohrady/Žizkov med TV-tårnet
Alternativt kan man tage lidt væk fra absolut centrum, til bydelene Vinohrady og Žizkov, hvor man kan nyde et lidt roligere tempo og samtidig se de gamle kvarterer fra slutningen af 1800-tallet, som for alvor er blevet „in“. Tag metroens linje A til stationen Flora, som er et kæmpestort indkøbscenter. Ikke langt herfra vil man finde et par store, gamle kirkegårde, som danner en spændende ramme om en rolig spadseretur. Det er her Kafka ligger begravet. Man kan gå lidt tilbage mod centrum, f.eks. ad gaden Lucemburská, indtil man når Milešovka, hvor man drejer til højre. Følg gaden, indtil man når det store Tv-tårn, som er synligt i hele byen. Bemærk den særprægede udsmykning med kæmpe-babyer, som kravler op ad tårnet. I kommunisttiden var tårnet et forhadt symbol på undertrykkelsen, da det ikke kun blev brugt som sendemast for de lokale programmer, men samtidig fungerede som støjsender i forhold til signaler fra Vesten. Nu om dage er det et fredeligt udflugtsmål, og det kan anbefales at tage elevatoren op til udsigtsplateauet, hvorfra man har et fantastisk vue ud over byen. Og hvis man begynder at føle, man kender Prag ganske godt, er det spændende at udpege seværdighederne. Der er entré for at komme op til udsigtsplateauet. Kan man ”nøjes” med udsigten nogle få metere længere nede, kan man i stedet tage op i cocktailbaren og nyde en cocktail for sine penge, mens man beundrer udsigten.
Efter et besøg i Tv-tårnet kan det anbefales at spise frokost på én af de lokale ølstuer, som er langt mere „autentiske“ end restauranterne inde i centrum.
Troja – med et smukt slot og Prags Zoo
Prags Zoo ligger 2-3 kilometer væk fra centrum, men turen dertil er heldigvis ganske enkel. Man finder Zoo ved Troja, hvor der også er mulighed for at besøge det smukke slot Trojský zámek, omgivet af vinmarker og landsbyagtig bebyggelse. Slottet blev bygget i det 17. århundrede i barok stil og har gennemgået en omfattende restaurering. Det er et af Prags mest bemærkelsesværdige sommerpalæer med bl.a. nogle smukke væg og loftsmalerier. Der er desuden en smuk park med terrasser, statuer og fontæner.
Zoo ligger ved en kløft med stejle skråninger ved floden Moldau. Samlingen af dyr er ret omfattende og omfatter f.eks. pingviner, søløver, løver, tigre og elefanter. Man bliver næppe skuffet, og kan bl.a. også nyde de smukke omgivelser, som f.eks. stenbukkene opholder sig i. Der er desuden en god udsigt fra zoo.